Лишени от свобода поставиха Дуел от Чехов в затвора, в Стара Загора, заедно

...
Лишени от свобода поставиха Дуел от Чехов в затвора, в Стара Загора, заедно
Коментари Харесай

Затворници поставят Чехов с Димитър Коцев-Шошо

Лишени от независимост поставиха  " Дуел " от Чехов в пандиза, в Стара Загора, дружно с режисьора Димитър Коцев-Шошо. Събитието е част от проекта  “Отворени пространства ” на платформата за модерно българско изкуство Advertising Artists, описват уредниците.

На кастинга се явяват над 30 лишени от независимост, в пиесата вземат участие половината от тях, описват пред Българска телеграфна агенция от екипа. Репетициите са продължили няколко месеца, с цел да се стигне до премиерното зрелище преди броени дни, показано зад решетките.

Димитър Коцев-Шошо работи в продължение на два месеца, с цел да трансформира повестта в пиеса. Основна причина за избора на драматургичния материал е неговата тема - дуелът като израз на чест, достолепие, неустрашимост и вероятен метод за разрешаване на спор. Декорите са по план на художника Стефан Чурчулиев и също са направени в работилниците на пандиза. Особена заслуга за реализацията на проекта има психологът на Старозагорския затвор Златина Желева, която работи всекидневно с лишените от независимост, акцентират от екипа.

" Обичам когато в пандиза имаме посетители - някак всички се оживяват, вълнуват се, жужат. " Хайде, хора! ", споделям безшумно и 15 чифта мъжки очи се насочват към мен. В този момент към този момент преди всичко не е какво си направил, какъв брой ще лежиш и какъв брой ти остава. Важно е да подадеш в точния момент репликата, да излезеш тъкмо в този миг на сцената - с цел да не прецакаш другите, да стане нещо хубаво и общо. Да има спектакъл! ", разказва Златина Желева.

" Въвличането на наказани в креативния развой предизвика и значимия въпрос за нарушаване на границата на публичния консенсус. Споделеният изобретателен развой и слагането на пандизчиите в позицията на артисти, предлага друг обществен опит както на правонарушителите, по този начин и на създателите ", разясняват уредниците. С плановете си те целят да покажат, че качеството " лишен от независимост " (което в общия случай е временно) не е единственото, определящо личносттa на пандизчията. 

" Дуел "  е третият план, който платформата осъществя в пандиза. Първият,  “Песен за индивида ", е основан в съдействие със съвременни образни актьори. Затворниците отпътуват на задача до Марс и пишат прощалните си писма. Те попадат в ръцете на артистите, които показват своя образна интерпретация. Проектът бе показан пред аудитория през 2020 година в софийската изложба " Доза ". 

През 2021 г. Advertising Artists провежда ателиета за лишените от независимост по креативно писане с наставник Димитър Коцев-Шошо и по изящни изкуства - с художника Стоян Чурчулиев.

Димитър Коцев – Шошо е наследник на артиста Константин Коцев, а също публицист, преводач, продуцент, сценарист и режисьор. Носител на премията за дебют на Националния фестивал на киното във Варна през 1995 за късометражния “Отражение ”. Режисьор на документалната поредност “Другата България ”. Автор на пълнометражните филми " Лора от заран до вечер " и " Маймуна ", както и на романите " Лора от заран до вечер "  и " Скарида ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР